Religionsundervisning i egen religion

Bildcollaget finns på den broschyr om religionsundervisning som utarbetades av kyrkan i samband med riksdagsvalet 2011.

I och med den nya religionsfrihetslagstiftningen har vi inte längre konfessionell religions- undervisning i Finland utan uttrycket har ersatts av undervisning i elevens egen religion.

Syftet med undervisning i egen religion är att ge eleverna kunskaper, färdigheter och erfarenheter kring vilka den egna livsåskådningen byggs upp. Att känna till den egna kulturella och religiösa traditionen är en viktig del av utvecklingen och tillväxten. Religionsundervisningen erbjuder möjligheter att förstå den egna omgivningen på ett rikare och mer mångsidigt sätt.

På sidorna här nedan behandlas lagstiftning och övriga riktgivande dokument i anslutning till religionsundervisningen. Här finns också kyrkans egna ställningstaganden.

Eftersom kyrkan är experter inom sitt område vill vi också ställa vårt kunnande och våra resurser till förfogande inom skolans religionsundervisning.

Lagstiftning i anslutning till religionsundervisningen

Religionsundervisningen ger eleverna kunskaper, färdigheter och erfarenheter, som de kan använda för att skapa sin egen identitet och livsåskådning. I skolorna i Finland får eleverna ”undervisning i sin egen religion”. Läs mera

Ställningstaganden och utlåtanden

Religionsämnet och religionens plats över huvud taget diskuteras och ifrågasätts ofta i den allmänna debatten. Just nu är det läroplanen för den grundläggande undervisningen samt ... Läs mera