Kristillisiä symboleja K-L

Kristusmonogrammi muodostuu kirjaimista X ja P, jotka kreikan aakkosissa ovat K ja R eli Kristus-sanan alkukirjaimet. Aakkosten ensimmäinen Alfa ja viimeinen Omega symboloivat yhdessä iankaikkista Kristusta.

Krusifiksi kuvaa Kristusta ristinpuulla. Krusifikseja on kahta päätyyppiä: Triumfiristi esittää voittavaa Kristusta pää pystyssä, kärsimyskrusifiksi kuvaa kärsivää Jeesusta orjantappurakruunu päässään.

Kirkkosalia kutsutaan laivaksi. Se symboloi Kristuksen ohjaamaa seurakuntaa maanpäällisellä vaelluksellaan. Rannikkoseutujen kirkoissa on ns. votiivilaivoja, jotka on lahjoitettu kiitokseksi onnistuneesta merimatkasta tai avusta merihädässä.

Kristillisessä symboliikassa ruusu viittaa kärsimykseen ja marttyyriuteen. Luther-ruusu on valkoinen, sisällään sydän ja musta risti. Risti merkitsee kuolemaa, mutta sydämen ja ruusun sisällä se kertoo ilosta, rauhasta ja lohdutuksesta.