Psalmer, högtider och karaoke med CD:n Psalmedaljeskoj

Till alla lågstadier i Svenskfinland har Församlingsförbundet skickat en CD med gamla och nya psalmer framförda av barnkörer från Jomala församling på Åland (hösten 2016). Skivan innehåller psalmer som ingår i Psalmedaljeskoj som under många års tid varit en samarbetsform mellan skola och församling. Elever i skolan har sjungit psalmer och samlat pinser se här.

Skolan behöver såklart inte delta i Psalmmedaljeskoj för att ha användning av CD:n.  Här följer några tips på användningsmöjligheter.

Psalmer för olika kristna högtider och teman

Psalmer kan knytas till kristna högtider när man i religionsundervisningen aktualiserar vad som händer under kyrkoåret. Här följer en översikt hur psalmerna  passar ihop med kyrkliga högtider och olika teman.

Ps 1 Hosianna

Ps 835 Ett litet barn av Davids hus

Ps 32 Giv mig ej glans

Ps 34 Nu tändas tusen juleljus

Fastetiden

Ps 171 Det går en väg genom ökensand

Påsk

Ps 100 De trodde att Jesus var borta

Ps 853 Uppstått har Jesus

Mikaelidagen

Ps 909 Jag har en ängel

Ps 492 Jag lyfter ögat mot himmelen

Allhelgona

Ps 390 Tryggare kan ingen vara

Ps 188 Det finns en plats i en stor trygg famn

Övriga teman:

Sommarpsalm

Ps 535 Den blomstertid nu kommer

Bordspsalm

Ps 530 Glädjens Herre

Förundran inför naturen och livet

Ps 153 Måne och sol

Ps 312 Lova Herren sol och måne

Ps 454 Gud har skapat allting

Ps 827 Vi tror på skaparen Gud

Ps 894 Bara den som vandrar nära marken

Psalmkaraoke

Att sjunga och uppträda inför varandra sporrar och utmanar eleverna. Karaoke ska kännas roligt och atmosfären vara tillåtande. Frivillighet och glädje är viktiga aspekter.

Material:

Cd: PsalMedaljeSkoj

Mikrofon

Powerpoint med psalmtexter

Lyssna först på CD-skivan några gånger. Efter det kan eleverna välja den psalm de vill framföra och skriva titeln på ett papper/kort. Läraren eller en utsedd ledare samlar in psalmönskemålen. Eleverna kan uppträda ensamma eller tillsammans med en kompis för att känna trygghet. CD-skivan kan vara ett stöd i bakgrunden när barnen uppträder.