Läs mer

Retreat för lärare

 

Mitt under mörkaste november samlades en grupp lärare till en retreat på Snoan. Det kan vara en hög tröskel att komma på en tyst retreat som följer den klassisk kristna traditionen med tideböner, morgonmässor och vägledningar. Men det kan också kännas befriande att veta att retreaten är kravlös, man kan komma med och delta på sitt eget sätt eftersom inga programpunkter är obligatoriska. Behöver man mest vara ute och vandra, läsa eller sova är det också möjligt. När vi den första kvällen samlades för att äta tillsammans i Snoans matsal var vi 11 personer samt Snoans husfolk. Alla platser runt bordet var upptagna!

Vi uppmanades att stänga av telefonerna och gick in i tystnaden efter kvällsbönen. I Snoan har alla ett litet enskilt sovrum. Det finns ett fint bibliotek i brasrummet och där satt många av oss och läste under dagarna mellan de gemensamma stunderna i kapellet och matsalen. Naturen runt Snoan inbjuder till promenader och jag märkte att det går att vandra med ficklampa under stjärnhimlen! Det är en speciell upplevelse att äta tillsammans under tystnad med klassisk musik i bakgrunden. Kanske extra skönt för lärare som under sin arbetsdag ofta samtidigt äter och övervakar eleverna i en skolmatsal där det minsann inte är tyst. Under lördagen hade vi med oss en diakon som också är utbildad massör. De som ville fick massage och det uppskattades.

När vi på söndagen efter lunch bröt tystnaden innan vi skulle åka hem, hade ingen bråttom att börja prata eller ge sig i väg. Vi hade under några dagar delat gemenskapen i kapellet, matsalen och under vägledningarna i brasrummet. Var och en i sin egen process och ändå i en tyst samhörighet som var stöttande och helande. Vi satt en stund och samtalade och fick möjlighet att tacka husfolket på Snoan. Innan vi bröt upp bokade jag Snoan för en liknande retreat för lärare 20-22.11.2020. Kanske det blir en tradition?

Maria Björkgren-Vikström

Retreat för lärare,programmet från22-24.11.2109